Snakk om selvmordstanker – det kan redde liv

Helse Vest promoterer i disse dager «Velg å leve», en regional folkeopplysningskampanje med selvmordsforebygging som formål.

«Mange er redde for å snakke om sjølvmordstankar, og det  finst mange mytar. Det er til dømes ikkje slik at det blir fleire sjølvmord dersom vi snakkar om  sjølvmordstankar. Det er ikkje farleg å spørje, men vi må vere førebudde på å tole å høyre svaret.»

Slik lyder deler av oppfordringen fra Helse Vest i anledning kampanjen, som er et samarbeid med vestlandssykehusene og Rogaland Fylkeskommune.

Sammen med kampanjen er det produsert en egen promovideo med samme navn; «Velg å leve».

(Artikkelen fortsetter under videoen).

[responsive_embed][/responsive_embed]

– Viktig å spørre

– Det er viktig å snakke om selvmord, og dersom man tror at noen har tanker om å ta sitt eget liv er det viktig å spørre.

Dette sier Jan Olav Johannessen ifølge Helse-Vest.no. Johannesen er forskingssjef ved Klinikk psykisk helsevern og professor ved Stavanger universitetssjukehus.

Johannesen er en av initiativtakerene bak «Velg å leve».

Finn hjelp her

Helse Vests nettsider er det listet opp en rekke råd og kontaktinformasjon til flere nasjonale hjelpetjenester.

Fra RVTS Nords side kan vi nevne at en nasjonal folkeopplysningskampanje om selvmordsforebygging er under planlegging, der RVTS Nord deltar.

Den nasjonale kampanjen er initiert av Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), som også står for planleggingen og gjennomføringen.