Likestillingssenteret har rettighetene til å drifte programmet i samarbeid med Nok. Hamar.
Når du blir instruktør kan du holde grupper for mennesker med intellektuelle funksjonsnedsettelser i din tjeneste/kommune. VIP programmet består av 12 moduler som tar opp temaer som følelser, grensesetting, vold og overgrep. Hver modul varer i to timer og deltakerne møtes en gang i uken over 12 uker.
Instruktørutdanningen passer for miljøpersonale og fagutviklere i tjenester for mennesker med intellektuelle funksjonsnedsettelser, miljøtjeneste, VTA bedrifter m.m.
RVTS Nord dekker instruktørutdanningen for inntil 15 deltakere som jobber i relevante tjenester i Nordland, Troms og Finnmark. TryggEst kommuner prioriteres. Vi anbefaler at minst 3 instruktører utdannes i hver kommune. Kommunene må selv stå for utgifter til reise og opphold til deltakerne. Tilskuddsmidler fra Bufdir til TryggEst kommuner kan brukes til dette formålet. Kommuner som ikke er en TryggEst kommune, men som ønsker å delta på instruktørutdanningen, kan kontakte RVTS nord for å drøfte muligheter for deltakelse.
Instruktørutdanningen består av 2 fysiske samlinger á 3 dager i Tromsø i uke 40 og 42.
Samling 1 er 30.09-02.10.25
Samling 2 er 14.10.-16.10.25
Sted: Tromsø, RVTS Nord, Sykehusvegen 23.
Kommunene velges ut på bakgrunn av søknad, og må forplikte seg til å gjennomføre VIP- programmet i sin kommune i henhold til rettighetene i VIP og instruks i VIP-utdanningen.
Følgende krav stilles:
- Gjennomføre VIP-programmet for sine innbyggere så fort som mulig og innen 6 måneder etter fullført utdanning.
- Det skal alltid være to VIP-instruktører ved gjennomføring av VIP-programmet.
- VIP-instruktørene må holde seg til innholdet i VIP-permen.
- VIP-programmet må gjennomføres i sin helhet. Det er ikke tillatt å benytte enkeltelementer i VIP-permen utenfor VIP-programmet.
- Kommunen plikter å informere Likestillingssenteret om gjennomføring av VIP-program i kommunen og avtale veiledning med kontaktpersonene.
- Kommunen bør tilby tjenestemottagere å delta på VIP-programmet mer enn en gang.
- Det anbefales at kommunen utnevner en ansvarlig «VIP-koordinator» som følger opp gjennomføringen av VIP voldsforebygging i kommunen. Vedkommende bør delta på VIP instruktørutdanning.
Søknad
Søknaden skal inneholde en plan for gjennomføring av VIP programmet i kommunen, hvordan dere planlegger å organisere og forankre dette i tjenestene.
Søknad sendes innen 31.05.25 til rvts@unn.no merk «VIP instruktørutdanning høst 2025»
Ved spørsmål kontakt Anna Gundersen: anna.gundersen@unn.no 95166617
Mer info om VIP voldsforebygging finnes her.
Spørsmål om programmet kan også rettes til Likestillingssenteret ved Frøydis Sund fs@likestillingssenteret.no