Denne kompetansepakken er satt sammen for deg som i ditt arbeid møter mennesker i kriser til samtaler, til forberedelse av begravelse eller minnestunder og markeringer ved ulykker. Forskning viser at i forbindelse med potensielt traumatiske hendelser, kan selvmordsfare være økende. Ved å være oppmerksom på selvmordstanker hos mennesker du møter i slike faser, kan du bidra forebyggende.
Kompetansepakken gir innblikk i basisforståelse av hva selvmordsfare og selvmordstanker er. Du får innblikk blant annet i temaene tabu og skam, selvskading blant barn og unge, sikkerhetsplan og selve samtalen om selvmordstanker.
Du kan velge om du vil gå gjennom alle delene vi anbefaler i kompetansepakken eller om du bare vil sette deg inn i et utvalg. De ulike delene vi anbefaler handler alle om temaet selvmord, men er selvstendige enheter som opplæringsverktøy.
1. E-læringskurs: Ingen å miste
Kurset er delt inn i to deler. Gå til “Helse.” Her vil du lære om hvordan forstå temaet selvmord og hvordan kan du hjelpe. Kurset gir en grunnforståelse av tematikken.
2. Sikkerhetsplan
Se filmen (12,5 min.) for å lære hva en sikkerhetsplan er. En fullstendig sikkerhetsplan lages vanligvis av helsepersonell sammen med den selvmordsutsatte, men det kan være nyttig for prester og andre som møter mennesker i kriser å kjenne til dette verktøyet. Her kan du lære hva en sikkerhetsplan inneholder og hva den kan bidra med. Kanskje er det aktuelt å snakke sammen om hva det er som beskytter når selvmordstankene truer og om det også kan være noe i de eksistensielle og åndelige ritualene som kan bidra til beskyttelse og fremme håp og mening.
3. Selvskading SoMe
En økende del av barn og unge selvskader. Selvskading over tid øker risikoen for selvmordsatferd. Å samtale med barn og unge om selvmordstanker kan være svært vanskelig. Nettressursen Selvskading SoMe er rettet mot deg som kan trenge kunnskap og råd i møte med barn og unge som har selvmordsatferd eller selvskader. Her finner du korte filmer og et fagkompendium til fordypningskunnskap.
4. Snakk om Selvmord
Nettsiden Snakk om Selvmord er en grundig og faglig basert nettside som du kan bruke som oppslagsverk eller til å fordype deg i et enkelttema innenfor selvmordsproblematikk. Her finner du også forslag til bøker og artikler av høy faglig kvalitet.
5. Erfarer du at mennesker du møter er akutt i selvmordsfare
Dersom det er akutt fare for selvmord, skal du alltid ringe 113. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.
6. Hjelpetelefoner, chattetjenester og støttegrupper
Det finnes flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.
- Mental Helse: 116 123
- Kirkens SOS: 22 40 00 40
Her finner du flere hjelpetelefoner og chat-tjenester som kan være til hjelp når du har det vanskelig.
For barn og unge:
- Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
- Kors på halsen (drevet av Røde Kors): 800 333 21
- SnakkOmPsyken.no: Chattetilbud drevet av Blå Kors