Tekst av Sandra Angelita Bergersen, RVTS Nord
Hver tredje uke på onsdager har PPT i Tromsø digital undervisning på 15-20 minutter for alle ansatte innenfor oppvekst og kultur i Tromsø og Hansnes kommune.
«Det er en effektiv måte å nå de som jobber med barn og unge» Forteller Rolf Øistein Barman-Jenssen.
Undervisningen har fått navnet Fagkvarteret. Innholdet skal være kort og presist om et tema som ansatte kan ta med seg i hverdagen. Undervisningen skal være en takeaway, en konkret problemstilling og praksisnært. Eksempler på tema er; Hvordan skrive en god Individuell opplæringsplan (IOP), Hva kan vi gjøre når barn og unge ikke vil på skole eller i barnehage? Undervisningen skal inneholde prinsipper om hva man kan gjøre og hvordan møte dette.
Noen av temaene følges opp med workshop på fagfredag samme uke som det er blitt presentert. Fagfredag holdes to timer på slutten av arbeidsdagen på fredager. Det er da lagt opp til 50/50 teori og praktiske øvelser.
Som en del av kompetanseløftet var ønsket å kunne gi kompetanseheving som kom nærmere alle ansatte innenfor oppvekst og kultur. Noen ganger kan et fåtall delta på kurs, med hensikt om å overføre kunnskap til for eksempel skolen. Dette kan være krevende, derfor ønsket de et konsept som kan bidrar til at alle kan få den samme kunnskapen, også hos de ulike tjenestene.
Fagkvarteret blir tatt opp og er tilgjengelig i ettertid for alle ansatte.
Noen velger å sitte sammen for å se, andre ser undervisningen senere (dersom de av ulike grunner ikke kan delta på selve dagen). Denne løsningen gir også mulighet til å se undervisningen flere ganger om man ønsker det.
Snakkemedbarn.no og jegvet.no er det første temaet som RVTS Nord har presentert i Fagkvarteret.
Det er mange ulike forebyggende verktøy som skoler og barnehager kan velge å benytte seg av, som samtidig koster penger å få opplæring i. Skoler og barnehager står fritt til å velge hvordan de ønsker å jobbe med forebygging. Fagkvarteret gir en fin mulighet til å nå ut med informasjon direkte til ansatte som arbeider med barn og unge. Både om tema vold, seksuelle overgrep og mobbing, men også om viktigheten av at barn og unge får kunnskap. De etterlyser kunnskap om blant annet vold, seksuelle overgrep, mobbing, grenser, kropp og barns rettigheter. Barn og unge ønsker denne kunnskapen av noen de kjenner og er trygge på. Ved å benytte seg av jegvet.no, får ansatte i barnehage og skole et ferdig kvalitetssikret undervisningsopplegg som de kan ta i bruk som en del av det forebyggende arbeidet, det er gratis og tilgjengelig på norsk og samisk.
Også viktigheten av at voksne snakker med barn og unge de er bekymret for var et av temaene som ble presentert. Noen ganger kan ansatte som jobber med barn og unge føle en uro, eller en bekymring. De vet ikke helt hvordan de skal spørre, eller om de skal snakke med barnet eller ungdommen. Kanskje fordi de er redde for at de skal si noe feil, eller spørre på feil måte. Derfor er det viktig at ansatte som jobber med barn og unge får kunnskap og mulighet til å øve seg på samtaler. Snakkemedbarn.no skal bidra til at voksne skal få mulighet til å øve, noe som kan bidra til trygghet. Ved å presentere snakkemedbarn.no til alle ansatte innen oppvekst og kultur, gir det flere muligheter til å øve. Siden inneholder også undervisningsopplegg og viktige tips til samtale.
Ved å benytte seg av både jegvet.no og snakkemedbarn.no får både barn, unge og voksne kunnskap og handlingskompetanse som et helhetlig forebyggende tiltak.
RVTS Nord skal samarbeide videre med PPT i Tromsø for å nå ut med flere tema som kan være nyttig for ansatte som arbeider med barn og unge. Noen av temaene som kommer er:
- Ny i Norge, ny i klasserommet
- Radikalisering og voldelig ekstremisme
- Reguleringsstøtte og traumatisk stress
- Selvskading og selvmordsfare
- Vold og de yngste barna